Securitatea online
Termenul de “cybersecurity” a ajuns în ultimii ani destul de cunoscut pentru toată lumea care deține cel puțin un cont pe o anumită platformă. Chiar dacă probabil te gândești că acest lucru nu ți se poate întâmpla ție, ideal ar fi să îți protejezi datele personale și financiare.
- Închide device-ul pe care îl folosești în momentul în care nu îl mai utilizezi. Spre exemplu, blochează-ți telefonul/tableta/laptop-ul de fiecare dată când nu le folosești. Dacă ai un hard extern, protejează-ți datele și asigură-te că acestea sunt criptate și blocate.
- Asigură-te că ești la zi cu update-urile sistemului de operare și folosește un browser web care se actualizează automat.
- Folosește un sistem de management al parolelor. Știm că este convenient să folosești aceeași parolă pentru toate conturile pe care le utilizezi, dar gândește-te cât de ușor va fi să le pierzi pe toate, dintr-o singură eroare sau virus. Câteva recomandări: LastPass, Dashlane, Bitwarden, 1Password;
- Ai grijă la site-urile pe care le accesezi! Nu descărca softuri din surse nesigure și nu accesa site-uri care nu sunt sigure. Dacă primești atașamente pe adresa de mail care par nesigure, nu le accesa. Procedează la fel și în cazul mesajelor pe care le primești pe rețelele sociale. Protejează-ți datele.
- Instalează antivirus – instalează astfel de programe doar prin surse sigure, de pe site-urile oficiale: una dintre recomandările noastre este Bitdefender
- Copiază datele pe care le ai în computer pe un hard extern pentru a te asigura că acestea rămân salvate, pentru orice eventualitate.
- Fii atent la telefonul tău – folosim în proporție de 70% telefoanele, așa că este esențial să folosim parole de deblocare și să avem grijă la ceea ce accesăm. Evită transmiterea informațiilor personale prin telefon sau stocarea acestora în diferite aplicații, precum accesarea/descărcarea de e-mail-uri.