Evoluția pieței rezidențiale din România, schimbări, oportunități și digitalizare, cu Victor Vremera, COO SVN Romania
Victor Vremera este COO al SVN Romania, o companie de consultanță imobiliară, care facilitează achiziția, construcția, închirierea în investițiile în toate segmentele pieței imobiliare. SVN Romania reprezintă biroul local al rețelei SVN, și deține cel mai mare portofoliu de clienți din piața din România. Ne onorează colaborarea noastră cu echipa SVN România, iar astăzi vă invităm la un scurt interviu despre piața imobiliară din România, digitalizare și partenriatul cu VAUNT, la care ne-a răspuns Victor Vremera, COO SVN Romania.
Cum vedeți evoluția pieței rezidențiale din România în 2024? Care ar fi câteva trenduri principale sau provocări pe care credeți că le vom vedea?
2024 a debutat cu rezultate excelente pentru piața rezidențială din România, premisele fiind mult mai bune comparativ cu cele existente la începutul lui 2023. Astfel, primele două luni din 2024 au adus o creștere anuală a vânzărilor de locuințe de 27% la nivel național, în timp ce în București și Ilfov s-au vândut cu aproape 24% mai multe case și apartamente în ianuarie și februarie 2024 față de aceeași perioadă din 2023.
Aceste rezultate confirmă faptul că majorarea vânzărilor înregistrată la finalul lui 2023 nu a fost determinată de modificarea cotei TVA ci de revenirea în sine a cererii, într-un context de risipire a incertitudinilor existente în urmă cu un an și de îmbunătățire a condițiilor de creditare.
2024 va aduce, cel mai probabil, un volum mai mare de vânzări, ceea ce se va traduce și printr-un grad de absorbție mai ridicat al locuințelor care se vor finaliza, existând deci premisele și pentru o evoluție mai bună a prețurilor comparativ cu cea din 2023.
Condițiile de creditare sunt mai favorabile cumpărătorilor iar dobânzile își vor continua trendul de reducere, în timp ce accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe – fără a apela la o finanțare bancară și într-un context în care peste 60% din vânzările de locuințe din România sunt realizate cu cash – este la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței.
Indicele SVN de profil, calculat pe o perioadă de peste 10 ani, arată că în prezent sunt necesare sub 83 de salarii medii nete la nivel național pentru a cumpăra o locuință nouă în București (două camere, 50 de metri pătrați utili), față de 96 de salarii în urmă cu un an. Această îmbunătățire s-a produs ca urmare a creșterilor salariale, cu o medie de peste 15% în 2023, semnificativ mai mare comparativ cu creșterea prețurilor locuințelor.
Ce își doresc acum persoanele care cumpără o locuință, la ce se uită în primul rând?
Excluzând încadrarea inițială într-o categorie de piață, prețul nu mai reprezintă principalul factor de decizie pentru un potențial cumpărător. Altfel spus, cel mai adesea, diferența nu va fi făcută într-un preț mai mic sau mai mare cu câteva procente, ci de amplasament, vecinătăți, suprafețe finisaje și dotări.
S-au schimbat în vreun fel aceste solicitări în ultimii ani?
Perioada pandemică a fost sinonimă cu un număr mai ridicat de solicitări pentru case și locuințe cu suprafețe mai generoase. În general, există și o dezvoltare în sine a pieței, concomitentă cu creșterea veniturilor, care se traduce prin mai multe locuințe care țintesc segmentul middle market – adică suprafețe mai mari față de cele ale locuințelor finalizate înainte de 1990, amplasamente semi-centrale sau în nordul Bucureștiului, finisaje de calitate și facilități.
Cum vedeți digitalizarea în domeniul rezidențial? Ce tipuri de soluții tech credeți că pot avea cel mai mare impact?
Având în vedere că potențialii cumpărători se documentează într-un grad ridicat pe cont propriu, online, soluțiile de digitalizare, care îmbunătățesc accesul la informații și calitatea acestora, au devenit un factor de diferențiere net.
Cum vă ajută VAUNT? De ce ați decis să folosiți platforma și ce rezultate ați văzut?
VAUNT este cea mai completă soluție de profil și cea mai adaptată la piața rezidențială autohtonă. Înregistrăm rezultate bune și suntem siguri că acestea vor continua să se îmbunătățească.
Mai multe detalii despre SVN Romania sunt disponibile aici.